Uporaba piškotkov

Kaj so piškotki?
Spletna stran www.otipno-opozorilo.si uporablja piškotke, ki hranijo informacije o vaši dejavnosti na spletni strani. Te informacije so shranjene v obliki besedilnih datotek, poimenovanih piškotki, le-ti pa se shranijo na vašem računalniku. Piškotki so ključnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije spletnih strani ne bi bile mogoče brez piškotkov.

Zakaj spletne strani uporabljajo piškotke?
Nekateri piškotki so potrebni, da stran lahko nemoteno in funkcionalno deluje. Uporabljajo se pri logiranju, registraciji ali kakršnikoli interakciji s stranjo, ki presega zgolj ogled posamezne strani. Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj pomagajo prepoznati interese in preference posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je več:

– Nujno potrebni piškotki – so bistveni, saj omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti. – Izvedbeni piškotki – zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani ter statistikah (npr. katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo in število obiskovalcev spletne strani) in se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.
– Funkcionalni piškotki – omogočajo spletni strani, da si zapomni vaše izbrane možnosti (npr. vaše uporabniško ime) in spremembe drugih delov spletne strani, ki jih lahko prilagodite.
– Ciljni ali oglaševalni piškotki – omogočajo omejitev števila prikazov oglasov in pomagajo meriti učinkovitost posamezne oglaševalske kampanje.

Onemogočanje piškotkov
Spletna stran optimalno deluje le, če so vsi piškotki omogočeni. Če izklopite piškotke bodo nekatere možnosti in funkcije spletne strani onemogočene. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate s pomočjo izbranih nastavitev spletnega brskalnika. Tudi pri izklopu vseh piškotkov spletni brskalnik še vedno pridobiva nekatere informacije. Te informacije so potrebne za osnovno delovanje naše spletne strani. Uporabo piškotkov lahko zavrnete tako, da spremenite nastavitve v vašem internetnem brskalniku.

(Primer za brskalnik Internet Explorer 8.0 – 1. izberite Orodja ter nato Internetne Možnosti 2. kliknite zavihek Zasebnost 3. uporabite drsnik za izbiro želene nastavitve).

Če uporabljate drug internetni brskalnik se obrnite na navodila vašega brskalnika, kako spremeniti nastavitve brskalnika ali kako izbrisati piškotke.

Otipno opozorilo, Mengeš, 4.6.2018